HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ahşap Kapılara Zarar Vermeden Nasıl Kolayca Temizlenir?

18-03-2022 03:01
Ahşap Kapılara Zarar Vermeden Nasıl Kolayca Temizlenir?

Ahşap kapılara zarar vermeden nasıl kolayca temizlenir?

Ahşap kapılar birçok evde yaygındır. Temizlemeleri kolaydır, ancak güzel görünmelerini sağlamak için yapmanız gereken bazı özel durumlar vardır. Ahşap kapılarınızı temizlemek için düzenli olarak toz almanız ve bunları sık sık yumuşak bir sabunla silmeniz gerekir. Ahşap kapılarınızı çok sert veya estetik açıdan bozulursa tekrar boyamayı da düşünmelisiniz. Bugün hep birlikte ahşap kapıların nasıl temizleneceğini inceleyeceğiz.  
 

Çevrenizde dış ya da iç amaçlar için olsun, ev için, yeni bir kapı için alışveriş yapabileceğiniz bir çok marka vardır. Sonuçta, vinil, çelik, alüminyum ve ahşap kapılar dahil olmak üzere seçilebilecek birçok kapı tipi vardır.

Bu kapıların tümü, onları belirli oda tiplerine daha uygun hale getiren farklı özelliklere sahiptir. Ancak bu özellikler öncelikle işlevleri nedeniyle kullanılırken, kapıları seçerken göz önünde bulundurulan temel hususlardan birinin estetik değerleri olduğu inkâr edilemez.

Ve söz konusu olduğunda, konut malzemelerini yalnızca mekanlarına güzellik katmakla kalmayıp, aynı zamanda zamanın yıpratmasına dayanmasını isteyen ev sahipleri arasında da favori olan ahşap kapıları hiçbir şey yenemez.

  • Ahşaba gelince, daha pahalı olan orijinal malzeme ile hazır bulunan ve daha uygun fiyatlı iç kapı modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Ahşap Kapıların Bakımı Nasıl Yapılır?

Ancak çoğu malzemede olduğu gibi, ahşap da iklim değişikliğine karşı hassastır, bu nedenle birkaç yıl sonra bile iyi ve işlevsel görünmelerini sağlamak için bazı bakımlara ihtiyaç vardır. Bu özellikle ahşap dış kapı için malzeme olarak kullanılıyorsa geçerlidir. Zamanla daralan odunlar vardır, böylece kapınızın birkaç yıl sonra nasıl görüneceğini hayal edebilirsiniz.

Ahşap kapılarınızın her zaman iyi görünmesini ve düzgün çalışmasını sağlamak için aşağıdaki ipuçlarını izlediğinizden emin olun:

  1. Örümcek ağlarını temizleyin.

Kapılar genellikle toz ve örümcek ağları katmanlarıyla çabucak kaplanır - özellikle köşede veya üst duvarda örümcek ağı birikimi yoğun olur. Toz ve örümcek ağlarının zamanla birikmesini önlemek için ahşap kapılarınızı periyodik olarak toz bezi kullanarak temizleyin.

Ahşap kapılarınızı, özellikle de kapının oluklarında, haftada bir veya daha fazla güzel görünmelerini sağlamak için tozlarını almaya çalışın. Bu aynı zamanda daha büyük lekelerin oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Bu temizlik özellikle dış kapıya yakın yerdeki ahşap kapılar için önemlidir, çünkü örümceklerin ve böceklerin evinizin girişine yakın yerlerde toplanması daha muhtemeldir.

Ahşap Kapı Hangi Deterjanla Silinir?

 

  1. Bulaşık sabunlu su ile ahşap kapınızı silebilirsiniz.

Yumuşak bir bulaşık sabunu kullanın. Küçük temizlik için, sıcak suyla karıştırılmış bir miktar yumuşak bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Aşındırıcı olmayan bir süngeri suya batırın ve ahşap kapınızın yüzeyini ovalayın.

  • Ayrıca kapıdaki köşelere ve desen aralarına girmek için küçük bir fırça (diş fırçası gibi) kullanabilirsiniz.
  • Bitirdiğinizde, sabunlu artıkların tümünü suyla durulayın.
  1. Kapı Kenarlarını Temizleyin.

Kenarları temizleyin. Ahşap kapıyı açın ve kapı çerçevesinin etrafındaki kenarları silmek için temiz ve nemli bir bez kullanın. İşi yapacak kadar temiz tutmak için, özellikle de önemli miktarda toz veya kir varsa, bezi durulamanız gerekebilir.

Kir silmeye karşı dayanıklı görünüyorsa nemli beze bir miktar yumuşak bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz. Ancak bitirdiğinizde tüm sabunlu artıkları temizlediğiniz den emin olun.

Ahşap kapının yüzeyini nemli bez ile silin, her zaman ahşabın damarına doğru ilerleyin. Bu, herhangi bir kir veya kir birikimini gidermek için önemlidir.

  1. Mobilya Cilası kullanın.

Sıvı bir mobilya cilası ile evinizin kapısını siliniz. Ahşap kapının yüzeyine bir miktar sıvı mobilya cilası sürün ve ahşabı ovalamak için temiz bir bulaşık bezi kullanın. Bu, mevcut lekeleri çıkarmaya ve ahşabın doğal parlaklığını geri kazanmasına yardımcı olur.

  1. Buharlı Temizlik Makinası kullanın.

Kirli tahtadaki lekelere buhar püskürtün ve lekeli kısımlarda ileri geri hareket ettirin. Bunu yaparken pislik kaybolmalıdır.

  • İşiniz bittiğinde sabunlu artıkları temiz bir bez ile durulayın.
  • Buharlı temizleyiciler bazı büyük marketlerde bulunabilmektedir.

Ahşap Kapınızı Yenileyin

Bunun için eski boyayı veya verniği çıkarın. Ahşap kapınızın eski boyasını veya çıkarmak istediğiniz başka bir verniği varsa, birkaç seçenek vardır. Eski verniği zımparalayabilirsiniz fakat bu çok zaman alan bir iştir. Veya boya tabakalarını çıkarmak için kimyasal sıyırıcılar kullanabilirsiniz.

  • Her iki seçenek de iyi sonuç verir, ancak kimyasal sıyırma işleminin havalandırmalı bir alanda uygun önlemlerle yapılması gerektiğini (toz maskesi takma gibi) unutmayın.

Birkaç tür kimyasal sıyırıcı vardır. Sıvı, fırçalanabilir macunlar ve sıyırıcıları yıkayın. Her durumda, kimyasal sıyırıcıyı ahşap kapıya uygulayın ve kurumasını bekleyin. Sonra kalıntıları temizlersiniz.

Ahşabın iyice kurumasını bekleyin. Ahşap kapılarınızı su veya diğer sıvı temizleyicilerle temizlerken, ahşabın tamamen kurumasını sağlayın. Tahta düzgün bir şekilde kapatılmamışsa nem, ahşabın zamanla bükülmesine veya lekelenmesine neden olabilir.

Fazla nemi temiz bir havluyla silin.

Kapıyı periyodik olarak tekrar boyayın. Ahşabınızın, dış elementlerden korunmasını sağlamak ve uzun süreli kullanımdan sonra temiz kalmasına yardımcı olmak için üzerinde koruyucu bir contanın bulunması önemlidir. Son kat boyayı veya boyayı uygulamadan önce kapağı iyice silin. Özellikle iç mekan ahşap için kullanılan bir boya seçin. Bunun için dekorunuza uygun bir renk seçin. Kapıyı zımparalamanız veya kazıma veya dökülmeye neden olan mevcut vernikleri uzaklaştırmanız (ve sonra zımparalamanız) gerekebilir. Leke veya vernik uygulayın ve tekrar normal şekilde kullanmaya başlamadan önce tamamen kurumasını bekleyin.

  • Kapınızda cam bir pencere varsa, boyamaya başlamadan önce bir bantla bantladığınızdan emin olun. Aksi takdirde, camı kirletebilir veya kazayla boyayabilirsiniz.

 

Armatürleri temizleyin. Kapınızı temizlerken armatürleri de periyodik olarak temizlediğinizden emin olun. Bu, tüm kapı kollarını iyice temizlemek için biraz zaman ayırmanız gerektiği anlamına gelir. Kapı düğmelerinin her iki tarafını da silmek ve sterilize etmek için çok amaçlı bir temizleyici veya bir sirke ve su çözeltisi kullanın.

Armatürler en fazla bakteri ile temas eder, bu nedenle ahşap kapılarınızı temizlerken bu konuyu ele almak önemlidir.

Gördüğünüz gibi ahşap kapı temizliği kolaydır sadece kapı temizliğinin inceliklerini bilmek gerekir.  Kapılarınızı güvenilir ve kaliteli kapılar üreten şirketlerden almanız gerekir. Evkap Türkiye’nin en iyi kapı imalatçısı şirketidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.