HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

MDF Hangi Tür Ahşaptır?

10-03-2024 22:19
MDF Hangi Tür Ahşaptır?
İç kapı modelleri arasında sıklıkla tasarımlarına rastladığımız MDF yüksek dayanıklılığa sahip bir malzemedir.  MDF iç kapılar, odun lifleri ve reçinenin birleşimi olan kompozit malzemeden meydana gelir. Homojen yapısı ile dikkat çeken MDF düzgün bir yüzeye sahip olduğu için kaplama ve boyamaya uygundur. Oda kapısı olarak gönül rahatlığı ile tercih edilebilir. 

MDF iç kapılar, estetik tasarımları, dayanıklılıkları ve uygun fiyatlarıyla kullanıcıların tercihleri arasında yer alır. Ayrıca, çeşitli desen seçenekleri ile iç mekanlara modern ve şık bir görünüm katar. MDF kapılar her dekorasyona uyum sağlayacak bir ahşap malzemedir. Peki MDF hangi tür ahşaptır, nasıl bir malzemedir, suya dayanıklı mıdır, sunta mı yoksa MDF mi daha sağlamdır, inceleyip öğrenelim.

mdf kapı

MDF Hangi Tür Ahşaptır?

MDF (Medium Density Fiberboard) gerçek ahşap değil, ahşap lifleri ve reçine birleşiminden elde edilen yapay bir ahşap çeşididir. Türkçesi orta yoğunluklu lifli levhadır. İç tasarımda ve iç kapılarda en çok tercih edilen mobilya malzemesidir.

MDF gerçek ahşap olmadığı için işlenerek dayanıklı bir mobilya malzemesi haline getirilir. Bu da MDF’yi iç mekanda hem estetik hem de şık bir dekorasyon malmesi haline getirir.

MDF suya dayanıklı mıdır?

MDF suya dayanıklı mıdır

Standart MDF işlenmediği taktirde suya dayanıklı olmaz. Bu nedenle MDF’nin özel kaplamalar ve kimyasal maddeler ile işlenmesi gerekir. Bu şekilde işlendiği taktirde MDF su itici özelliğe sahip olur. MDF’nin kullanılacağı alanda suya dayanıklılık özelliği aranıyor ise özel işlenmiş su geçirmez MDF malzeme tercih edilmelidir. Aksi taktirde MDF işlenmemiş haliyle suya dayanıklı bir malzeme değildir.

İç kapı seçiminde MDF kullanacak kişiler oturma odası, yatak odası gibi su ile temasın olmadığı odalarda MDF tercih etmelidir.

MDF ve Sunta Arasındaki Farklar Nelerdir? Hangisi daha sağlamdır?

MDF ve Sunta arasındaki farklar nelerdir

MDF (Medium Density Fiberboard) ve sunta (Aglomeler Levha), ahşap ürünleri olmalarına rağmen farklı üretim yöntemleri ve yüzey özelliklerine sahiptir. Aşağıda MDF ve sunta arasındaki temel farkları bulabilirsiniz.

1.       Üretim Yöntemleri:

MDF, ahşap lifleri ve reçine karışımının preslenmesi ve ısıtılmasıyla üretilir. Bu işlem, homojen ve düzgün bir yüzey oluşmasını sağlar. Sunta, ağaçtan alınan ince tahtaların birleştirilmesi ve preslenmesiyle üretilir. Odun talaşları ve reçine içerir.

2.       Yoğunluk:

MDF, orta yoğunluklu bir levhadır. Yüzey dağılımı homojendir. Sunta, düşük yoğunluğa sahiptir. Dolayısı ile heterojen bir yapıya sahiptir.

3.       Yüzey Pürüzlülüğü:

MDF, düzgün bir yüzeye sahiptir ve kaplamaya uygun bir zemine sahiptir. Sunta, daha pürüzlü bir yüzeye ve iç hatlara sahiptir.

4.       Dayanıklılık:

MDF çatlama veya eğilme gibi sorunlarla daha kolay baş edebilir. Su ile temas ettiğinde şişme eğiliminde olabilir. Sunta, MDF'ye kıyasla daha dayanıksızdır ancak suya maruz kaldığında daha çok zarar görür.

5.       Kullanım Alanları:

MDF, mobilya, iç kapılar, dekoratif paneller ve zemin kaplamaları gibi uygulamalarda yaygın olarak kullanılır. Sunta, mobilya, kontrplak yapımı, duvar kaplamaları ve inşaat projelerinde kullanılır.

Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurduğumuzda dayanıklılık açısından, kullanım koşullarına ve beklentilere bağlı olarak MDF veya sunta farklı ortamlarda kullanıma daha uygun olabilir. Her iki malzemenin de belirli avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır, bu nedenle kullanım amacı göz önünde alınmalıdır.

Tüm bu etmenler doğrultusunda kapı yapımında sunta değil MDF kullanılır, çünkü MDF suntaya göre daha dayanıklı bir yapıya sahiptir.

7 Maddede MDF ürünlerinin bakımı nasıl yapılır?

MDF ürünlerinin bakımı nasıl yapılır
MDF ürünlerinin bakımını yaparken hassasiyet gerekir. Aşağıda MDF ürünlerinin bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken 7 noktaya dikkat çektik.

  1. ·         MDF’yi temizlemek için nemli bir bez kullanın, ancak bez fazla ıslak olmasın.
  2. ·         Yoğun kimyasal malzemelerinden kaçının; bunlar MDF yüzeyine zarar verebilir
  3. ·         Aşındırma ihtimali olan temizlik maddeleri yerine doğal temizlik ürünleri tercih edin.
  4. ·         Nemli ortamlardan uzak tutarak MDF’nin su çekme riskini azaltın.
  5. ·         Doğrudan güneş ışığından koruyun; uzun süreli UV renk solmasına sebep olur.
  6. ·         MDF mobilyalarınızı yüzeye uygun mobilya cilaları ile koruyun.
  7. ·         MDF zarar görmüş ise hasarı onarın, derinleşmesini önleyin.

Gördüğünüz gibi MDF ürünlerinin bakımı oldukça kolaydır. Bu nedenle iç kapı satın alırken MDF’yi gönül  rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. EVKAP Kapı olarak 70 yıllık tecrübemiz ile Türkiye'nin en dayanıklı iç kapı modelleri ile size hizmet veriyoruz. Hem kaliteli hem de bütçenize uygun kapı seçenekleri için tek yapmanız gereken web sitemizi inceleyip bizimle iletişime geçmektir. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.